Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν νανόχαρτο, από ελαφρώς κατεργασμένες φυσικές νανοΐνες κυτταρίνης, το οποίο έχει εξαιρετική ανθεκτικότητα, σχεδόν ίδια με αυτή του χάλυβα που χρησιμοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα.
Ο Lars Berglund από το Σουηδικό Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης, ανακάλυψε πως οι μηχανικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την πολτοποίηση του ξύλου, καταστρέφουν τις φυσικές ίνες και τις αποδυναμώνουν. Για το λόγο αυτό, ανέπτυξε μία άλλη μέθοδο εξαγωγής των ινών, που διατηρεί τις ιδιότητές τους ακέραιες.
Το μυστικό για την ανθεκτικότητα του νανόχαρτου δεν είναι μόνο η αντοχή των ακέραιων ινών κυτταρίνης αλλά και ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένες σε δίκτυα. Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ γερά δεμένες μεταξύ τους, διατηρούν την ικανότητά τους να γλιστρούν η μία πάνω στην άλλη ώστε να γίνεται απόσβεση της πίεσης.
Οι ιδιαίτερες αυτές ίνες κυτταρίνης είναι πολύ μικρότερες από τις αντίστοιχες του συμβατικού χαρτιού. « Το δίκτυο ενός κανονικού χαρτιού έχει ίνες διαμέτρου 30 μικρών. Στο νανόχαρτο, η κλίμακα είναι τρεις φορές μικρότερη,» δήλωσε ο Berlung. «Το υλικό έχει πολύ μικρές ατέλειες συγκριτικά με το δίκτυο του συμβατικού χαρτιού.»
Μηχανικές δοκιμές έδειξαν πως το νανόχαρτο έχει αντοχή που φτάνει τα 214 μεγαπασκάλ (MPa), καθιστώντας το ανθεκτικότερο από τον χυτοσίδηρο (130 MPa) και σχεδόν το ίδιο ανθεκτικό με τον χάλυβα που χρησιμοποιείται για τις κατασκευές κτηρίων και γεφυρών (250 MPa). Το συμβατικό χαρτί έχει ελάχιστη αντοχή, η οποία δεν ξεπερνά το 1 MPa. Στις δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν λωρίδες μήκους 40 χιλιοστόμετρων, φάρδους 5 χιλιοστόμετρων και πάχους 50 μικρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου