Η Αυστραλία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου τιμά τα άλογα με ... δημόσια αργία! Κάθε πρώτη Τρίτη του Νοέμβρη είναι δημόσια αργία στη Βικτόρια για να παρακολουθήσει το κοινό τη μεγάλη ιπποδρομιακή κούρσα "Μέλμπουρν Καπ" η οποία όταν διεξάγεται παραλύει το έθνος.
Οι ιπποδρομίες είναι το πλέον πολυέξοδο "χόμπι", όχι μόνο για τους Αυστραλούς αλλά και για ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών και, προπαντός, των Ελλήνων.
Υπάρχουν χιλιάδες ομογενείς, στην πλειοψηφία τους συνταξιούχοι, που ενώ τα αγγλικά τους είναι περιορισμένα, γνωρίζουν άπταιστα τη γλώσσα του ιπποδρόμου και διαβάζουν άνετα τη φόρμα των αλόγων στον ημερήσιο Τύπο.
Οι ιπποδρομίες προσφέρουν την ευκαιρία για εύκολο κέρδος... βλέπετε κανένας δεν σκέπτεται τη χασούρα! Και οι φίλιπποι μπορούν να παίξουν τα λεφτά τους ελεύθερα με την εύνοια της κυβέρνησης και της αστυνομίας στα διάφορα υποκαταστήματα του ΤΑΒ και βέβαια στους μπουκμέϊκερς των ιπποδρόμων. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι, σε παραρτήματα και αδειούχους ατζέντες στοιχημάτων που λειτουργούν εντός και εκτός Αυστραλίας και, βέβαια, τα παράνομα "στέκια" στοιχημάτων στα κλαμπ, στα ξενοδοχεία και σε σπίτια? αετονύχηδων του τζόγου.
Τι λέει ο ομογενής Νίκος Τζαφέρης, υπεύθυνος Τύπου του ΤΑΒ Βικτώριας. "Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια θ' αλλάξουν χέρια στο αυριανό Melbourne Cup. Πέρυσι παίχτηκαν $36 εκατ. στα ΤΑΒ της Βικτώριας και $53 εκατ. στα ΤΑΒ του New South Wales. Φέτος, μπορεί να έχουμε νέα ρεκόρ και στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ. Το γεγονός ότι στο Σίδνεϊ και στη Βρισβάνη δεν υπάρχουν ιπποδρομίες τους τελευταίους δύο μήνες, εξαιτίας της επιδημίας "El" (γρίπη των αλόγων) που παρέλυσε όλα τα ιπποδρόμια στις δύο αυτές πόλεις, δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει το Melbourne Cup".
Αν προσθέσουμε στους αριθμούς που έδωσε ο κ. Τζαφέρης και όλα τα εκατομμύρια που θα παιχτούν στα ΤΑΒ όλης της Αυστραλίας, στους μπουκμέϊκερς των ιπποδρόμων και στους άλλους ατζέντες στοιχημάτων, τότε μιλάμε για διπλάσια ποσά... δηλαδή, Οι Αυστραλοί θα ..."ταΐσουνε" τα άλογα με $200 εκατ. και ίσως πολύ περισσότερα!
Επίσης, ο κ. Τζαφέρης μας είπε ότι το φετινό Melbourne Cup, θα έχει, σίγουρα, μια ελληνική παρουσία, με το άλογο Railings του κ. Τόνι Πιστικάκη, ενώ δεν αποκλείεται και η παρουσία του αναβάτη Στάθη Κατσίδη, αν τελικά το άλογο Scenic Shot πάρει τη θέση του και οι ιδιοκτήτες τον προτιμήσουν, αφού έχει ξαναϊππεύσει το ίδιο άλογο.
Οι διοργανωτές και υπεύθυνοι της ιπποδρομιακής αυτής ημέρας, που είναι και η μεγαλύτερη γιορτή στη Μελβούρνη, υπολογίζουν ότι πάνω από 100.000 άτομα θα πάνε στο Φλέμινγκτον, ενώ εκατομμύρια σε όλη την Αυστραλία θα ''καρφωθούν'' μπροστά στην τηλεόραση στις 3.00 μ.μ., για να δουν τα 24 υπερ-άλογα στην επική κούρσα που θα διαρκέσει περίπου τρία λεπτά και είκοσι δευτερόλεπτα.
Και ο ιδιοκτήτης του αλόγου που θα τερματίσει πρώτο, θα γίνει πλουσιότερος κατά $3 εκ. και, βέβαια, θα καμαρώνει το ολόχρυσο κύπελλο, αξίας πάνω από $80.000. Αλλά και οι άλλοι ιδιοκτήτες των οποίων τα άλογα θα τερματίσουν στην πρώτη δεκάδα θα πάρουν χρήματα. Το δεύτερο άλογο θα πάρει $750.000, το τρίτο $375.000, το τέταρτο $200.000, το πέμπτο $125.000 και το έκτο μέχρι το δέκατο από $100.000.
Συνήθως, οι ιδιοκτήτες των αλόγων αυτών που κερδίζουν τέτοιες μεγάλες ιπποδρομίες είναι βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, επιχειρηματίες, δηλαδή εκατομμυριούχοι. Πολύ σπάνια να είναι μικροαστοί.
Το Melbourne Cup δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη κούρσα αλόγων στο νότιο ημισφαίριο, είναι η "κούρσα" που κάθε χρόνο, την πρώτη Τρίτη του Νοέμβρη, σταματά όλη τη χώρα και αγγίζει τον κόσμο. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή στη Μελβούρνη με ιστορία 146 χρόνων.
Στον χώρο του ιπποδρόμου, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στην Αυστραλία όπως ακριβώς γράφτηκε στον ημερήσιο Τύπο πριν από λίγες εβδομάδες, υπάρχουν και πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες αλόγων, προπονητές, μπουκμέϊκερς και βέβαια αναβάτες.
Ανάμεσα στους ιδιοκτήτες αλόγων που κέρδισαν μεγάλες κούρσες, ξεχωρίζουν τα ονόματα των Νίκου Μωραΐτη, Τζιμ Ρακοβαλή, Νίκου Θεοδοσιάδη (Nick Thyssen) και, βέβαια, του Τόνι Πιστικάκη, ο οποίος είναι και ο μοναδικός Έλληνας που έχει άλογο στην αυριανή κούρσα του Melbourne Cup.
Ο Νίκος Μωραΐτης, ο'' βασιλιάς της πατάτας'', όπως τον λένε στο Σίδνεϊ, είναι, οπωσδήποτε, το πρώτο όνομα από τους Έλληνες ιδιοκτήτες, αφού κέρδισε και τις τρεις μεγάλες κούρσες στη Μελβούρνη, το Melbourne Cup του 1997, το Caulfield Cup το 1997 και το Cox Plate το 1998με το υπερ-άλογο "Might and Power".
Από τους Έλληνες προπονητές ξεχωρίζουν τα ονόματα των Tony Vasil (Βασιλείου) στη Μελβούρνη, Κοζαμάνη στην Αδελαΐδα και Καρακατσάνη στο Σίδνεϊ. Από τους αναβάτες ξεχωρίζουν ο Στάθης Κατσίδης, ο Σταν Τσάϊκος, ο Φιλ Μιχαηλίδης και ο Κον Καρακατσάνης.
Από τους μπουκμέϊκερες ο Κώστας Καφατέρης από το Σίδνεϊ είναι ένα από τα κορυφαία ονόματα σε όλη την Αυστραλία και έχει δική του εταιρία στοιχημάτων.