Αντί να προσπαθείτε να φτάσετε στο πορτοφόλι σας, το οποίο είναι θαμμένο μέσα στην τσάντα ή στην τσέπη του παντελονιού σας, μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπορείτε απλά να κατευθύνετε το κινητό σας τηλέφωνο μπροστά σε ένα σαρωτή για τακτοποιήσετε τους λογαριασμούς σας.
Με περισσότερες από 19 εκατομμύρια κάρτες PayPass σε χρήση, η MasterCard μετέφερε την τεχνολογία στα κινητά τηλέφωνα. «Εφαρμόσαμε την ίδια τεχνολογία ασφαλείας στα κινητά τηλέφωνα,» σχολιάζει ο Weinberg.
Η άνεση που προσφέρει η νέα τεχνολογία ως μέθοδος πληρωμής θα μπορούσε να μας λύσει κυριολεκτικά τα χέρια, αφού δεν θα χρειάζεται πια να ψάχνουμε για κέρματα στο παρκόμετρο, στο ταξί ή στο πάρκο.
«Οι καταναλωτές επιθυμούν έναν τέτοιο τρόπο πληρωμής. Κατά τη μελέτη της εξέλιξης της καταναλωτικής συμπεριφοράς, διαπιστώσαμε ότι τα τρία πράγματα που παίρνει μαζί του κάποιος πριν φύγει από το σπίτι τους είναι τα κλειδιά, το πορτοφόλι και το τηλέφωνο του. Ο περιορισμός αυτών θα ήταν κάτι καλοδεχούμενο από τους περισσότερους καταναλωτές, ειδικά όταν υπάρχει ασφάλεια.»
Ο Weinberg, είπε ότι το iPhone της Apple μετέδωσε στην βιομηχανία των κινητών τηλεπικοινωνιών την επιθυμία του καταναλωτικού κοινού για εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Εφόσον βρίσκονται στο internet πραγματοποιούν διάφορες αγορές μέσω των Amazon, eBay και άλλων δικτυακών τόπων.
«Θα έλεγα ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια σε αυτή την τεχνολογία δεν είναι η ασφάλεια αλλά η άγνοια του κοινού και η ενημέρωση του για την ευκολία χρήσης του.»
Παρόλη την άνεση, οι καταναλωτές θα ήθελαν να ξέρουν ότι τα στοιχεία τους είναι ασφαλή. Η λύση βρίσκεται στο τσιπ. Λόγω του ότι το τσιπ της κάρτας επικοινωνεί άμεσα με αυτό του σαρωτή, είναι ευκολότερη η απόκρυψη των στοιχείων και δυσκολότερη η παραβίαση.
Η τεχνολογία αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί σε ασύρματες έξυπνες κάρτες, σχολιάζει ο Randy Vanderhoof, διευθυντής της Smart Card Alliance στο New Jersey.
«Δανειζόμαστε τον ίδιο πυρήνα λειτουργικότητας που υπάρχει στις κάρτες και τον ενσωματώνουμε στα κινητά τηλέφωνα,» σχολιάζει ο Vanderhoof. Το τσιπ στο κινητό τηλέφωνο συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στο τσιπ της κάρτας.»
Οι κάρτες χρησιμοποιούν ένα δυναμικό κώδικα κρυπτογράφησης ο οποίος παράγεται για κάθε συναλλαγή, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ένα τυχαίο σύνολο αριθμών ανταλλάσσεται ανάμεσα στα τσιπ και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Έτσι έστω και εάν κάποιος καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει αυτή τη διαδικασία, δεν θα μπορούσε να την επαναλάβει.
Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει ο Vanderhoof, οι ίδιες μέθοδοι ασφάλειας που χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις των πιστωτικών καρτών θα εφαρμοστούν και στο σύστημα πληρωμής μέσω κινητών τηλεφώνων.
«Κάποιος θα μπορούσε βέβαια να υποθέσει ότι εάν κλαπεί το κινητό του από κάποιον, ο κλέφτης στο δικαστήριο θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν ήταν αυτός που ξόδεψε τα χρήματα.»
Το νέο όμως σύστημα είναι πολύ πιο ασφαλές, σύμφωνα με τον Jack Jania, αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της εταιρείας τεχνολογίας Gemalto στη Γαλλία, η οποία ειδικεύεται στην ασφάλεια ιδιωτικών συσκευών.
«Σκεφτείτε τις αποδείξεις που λαμβάνεται μετά από κάθε συναλλαγή σας μέσω πιστωτικής κάρτας. Σε όλες αναγράφεται ο αριθμός τους λογαριασμούς σας, εδώ λοιπόν εισέρχεται το θέμα της ασφάλειας.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου